Stapelaar van Amsterdam

Stapelelementen op moestuingroep De Ark

Van oktober 2013 tot en met mei 2014 heb ik mijn eerste stapeltuin gebouwd, in Amsterdam Geuzenveld. Toen ik de hoeveelheden opgebroken straatwerk zag in de wijk vlakbij waar ik mijn tuin had heb ik het bestuur van tuingroep De Ark verteld over wat we zouden kunnen doen met al die tegels en stoepranden… Ik kreeg groen licht en ben op de hoofd aannemer afgestapt met de vraag of hij een vrachtwagen tegels kon missen zogezegd. In ruil voor een kratje bier was de eerste van uiteindelijk tien twintigtonners bouwmateriaal geregeld en kon ik aan de slag met de entree van het tuinpark…

 

 

Herstapeling De Ark

Eind 2018 hebben we een deel afgebroken om de stenen opnieuw te gebruiken voor de bouw van 3 grote maaiselbakken in hoefijzer vorm aan de buitenkant van de haag rondom de tuinen, op de hoeken van het talud en bedoeld voor het verzamelen van riet en onkruid en zo aan de slootkant een aardig microklimaat voor een slangennest.

Het afgebroken deel van de entree is ook wat herstapeld en ziet er zonder kruidenspiraal nu zo uit.

001

De in 2014 geplante hazelnoot struiken zijn al flink gegroeid net als die en de Vlier aan de andere kant.

002

004

De bak die ik langs het terras voor de schuur heb gebouwd is inmiddels ook wat vergroend, deze foto’s zijn gemaakt in mei 2019.

006

008

Bij vrachtwagen drie of vier was ik in mijn “1e ecokathedrale winter” van 13/14 toe aan het stapelen van elementen rondom het einde van de sloot, anno nu ziet dit deel er zo uit:

009

011

Het reusachtige insectenhotel dat ik achter deze slinger heb gestapeld is inmiddels zo goed als verdwenen onder de haag, maar in de winter natuurlijk wel weer meer zichtbaar.

016

Het kleinere insectenhotel aan de andere kant van het pad is nog wel zichtbaar, maar het kasteelwandje dat ik daar achter heb gestapeld is ook weer grotendeels ingepakt door groen.

020

012

026

022

028

Langs het tuinpad heb ik nog een tweede bak gebouwd waar destijds Hibiscus en zwarte bessen struiken in zijn geplant en die gaan goed.

021

Het paadje dat ik tussen de fruitbomen door had laten slingeren hebben we een paar jaar terug al verwijderd omdat het maaien veel te lastig was.

018

Toen ik in de lente van 2014 was uit gestapeld en ook op mijn eigen tuin met steen aan de slag ging waren de meningen verdeeld. Sommige tuinders vonden het praktisch of mooi, andere vonden het veel te massief en spraken over “de Chinese en Berlijnse muur”. Inmiddels horen de stapelelementen bij De Ark en in Tuinen van West…

 

Stapelelementen op volkstuinpark De Eendracht

Vrijwel naast De Ark ligt tuinvereniging De Eendracht, lid van de Bond van Volkstuinders. In 2015 ben ik hier een tuin gaan huren om een duurzaam tuinhuis te ontwerpen en bouwen en meer tuinruimte te hebben om te experimenteren met de integratie van stapelen, permacultuur en biologisch-dynamisch tuinieren. Bij de entree van het park had een groep tuinders in het kader van Natuurlijk Tuinieren in 2014 vier stapelmuurtjes gebouwd, voor mij een extra reden om voor dit park te kiezen. Toen bekend werd dat deze nieuwe tuinder “stapelgek” was is er in 2015 ruimte gemaakt om meer elementen te stapelen. In eerste instantie hebben we met een groepje enthousiaste tuinders een bank gebouwd, die er in mei 2019 zo bij stond:

046

047

Het tweede element is gebouwd langs het sportveld. Ik heb hierbij alleen geholpen met het uitzetten van de lijn, andere stapelaars hebben de rand afgebouwd en aan de slootkant voorzien van beplanting en een insectenhotel:

Deze diashow vereist JavaScript.

Het derde projectje in 2016 was een schaakcirkel voor in de natuurspeeltuin. In 2018 kreeg ik onverwacht een mooie partij gele steentjes om toe te voegen…

059

In de zomer van 2018 is de speeltuin nog verder omgebouwd tot natuur speeltuin en daarbij is in het ontwerp ruimte gemaakt voor het volgende stapelwerk op De Eendracht, een kruidenbank/mini-podium:

GS2 020

In het najaar hebben we de bochten beplant en in mei 2019 hebben we de Lavendel, Rozemarijn, Tijm, Salie en Munt geplant. In het midden van de bank wordt nog een vijg geplant.

GS2 023

In het voorjaar van 2019 heb ik de entree van het tuinpark opnieuw gestapeld. De oude muurtjes hadden nog wel een paar jaar meegekund, maar begonnen uit elkaar te vallen en waren in het onderhoud ook niet eenvoudig. De winterploeg heeft de oude muurtjes afgebroken en gesorteerd klaar gezet. Via een hoveniersbedrijf zijn wat restpartijtjes nieuwe tegels geregeld. Er was maar 1 eis: de bakken moesten wat verschoven worden zodat aan de voorkant het inrijden voor auto’s makkelijker werd en er aan de andere kant minder uitnodigend zou worden om te parkeren. Het resultaat na 9 dagen stapelen:

GS2 038

Zie mijn bericht van 26 mei 2019 voor meer foto’s van de afzonderlijke bochten.