Panta Rhei

Alles stroomt, is steeds in wording, niets is bestendig. (woord van Hessi’odus, ca. 700 v.C.)

Een kleine ode aan een grote groene held:

De wilde tuinen en de ecokathedralen van Louis Le Roy vormen een belangrijke bron van inspiratie voor de tuinontwerpen die ik maak als Groene Geus en natuurlijk voor Ekosofia. Op meerdere plaatsen in de zelfvoorzienende wijk kunnen de verschillende stapeltechnieken worden toegepast. Bijvoorbeeld voor het aanleggen van bedden waarop gekweekt kan worden en voor het creëren van muren waar lijfruit kan groeien. In 2014 heb ik mijn eerste stapeltuin gebouwd:

 

Het inspirerende werk en denken van Le Roy. 11 juni 2010

Op zondag 6 juni heb ik deelgenomen aan een cursus dag over het werk en het denken van Louis G. Le Roy. Stichting Tijd heeft deze cursus mogelijk gemaakt en er een bijzondere, leuke en inspirerende dag van gemaakt voor de kleine groep deelnemers.  Na een uitgebreide rondleiding op de ecokathedraal (in Mildam Friesland) door Peter Brinkman werd mooi duidelijk wat een ongekende hoeveelheid werk hier is verzet! In meer dan dertig jaar zijn ruim 3500 vrachtwagens met vooral bakstenen, tegels en stoepranden gestort die met de hand zijn uitgezocht, verplaatst en gestapeld door Le Roy en sinds jaar en dag ook door een groep “leerling-stapelaars”. De toelichting van Peter gaf meer inzicht in het proces en maakte het nog indrukwekkender om te zien hoe 1 mens een vlak weiland in een paar decennia heeft weten te transformeren in een groene kathedraal, waar tijd en ruimte een andere dimensie krijgen en natuur en cultuur een -in mijn beleving- magische fusie aangaan.

De rondleiding eindigde in het atelier dat Le Roy eigenhandig heeft gebouwd. Kunsthistoricus Huub Mous nam hier het stokje over en heeft ons verteld over de achtergrond van Le Roy, hoe hij gegroeid is in zijn werk en denken,  over zijn boek “Natuur uitschakelen, Natuur inschakelen”, over de eerste wilde tuin dagen van de Ecokathedraal, het project aan de President Kennedylaan in Heerenveen rond 1970 en de Groningse wijk Lewenborg waar hij in die jaren ook bekendheid mee verwierf. Het meest boeiend vond ik te horen hoe filosofen als Henri Bergson, Ilya Prigogine en Gilles Deleuze Le Roy aan het denken hebben gezet en hoe hij vanaf de jaren zestig als een heuse autodidact zijn eigen visie heeft ontwikkeld. Beïnvloed door onder andere de chaostheorie, de tegencultuur van de jaren zestig en de Provo beweging, het situationisme,  en het ecologisch denken van de jaren zeventig wilde Le Roy begin jaren tachtig handen en voeten geven aan zijn denken. Waar Ilya Prigogine zich afvroeg wat de natuur kan doen, wat levende mensen kunnen doen en wat een levend organisme vermag, vroeg Louis Le Roy zich af : “Wat kan 1 mens doen?”… Breng een bezoek aan de Ecokathedraal en laat je verrassen door hoeveel dat kan zijn!

Het bouwen begon vanaf 1982, wat naast het stapelen van stenen ook resulteerde in het verder stapelen van gedachten. Enkele van de kernbegrippen waar zijn denken om heen cirkelen zijn: tijd, ontwikkeling, wording, beperkte en natuurlijke ecosystemen, vrije en gebonden energie, creatieve potenties, complexiteit en diversiteit, complexiteit en vrijheid, symbiose en vanzelfsprekend de ecokathedrale structuren. Le Roy creëerde een nieuwe vorm van planologisch denken door op een unieke wijze samen te werken met tijd, een gelaagde eenheid te maken van flora en fauna, water, infrastructuur en situering van de functies. Voor deze ontwikkelingsgerichte landschapsstrategie -waarbij hij uitgaat van de bestaande netwerken en cultuurhistorische onderleggers  in het landschap, het dorp of de streek- werd Le Roy in de jaren negentig opnieuw gewaardeerd. In zijn eigen woorden: “Utopisch gezien ben ik van mening dat iedere stad zou moeten ontstaan uit de creatieve potentie van al haar inwoners.”!

Na de lunch hebben we onder leiding van Siebe Homminga (foto onder) en Peter Wouda een toelichting gekregen op de gebruikte technieken in Mildam en elders en hebben we de praktijk van het stenen stapelen ervaren. Het voelde geweldig om een schatplichtig steentje bij te dragen aan het levenswerk van een van mijn helden en ik heb me voorgenomen om voortaan ieder jaar op zijn minst een dag stenen te gaan stapelen. Wellicht dat de Le Roy dag op 31 oktober daar een goed moment voor is. Vive Le Roy!

Kijk op ecokathedraal.nl en stichtingtijd.com voor meer informatie en voor een

routebeschrijving.

Ecokathedrale elementen in Groningse wijk Lewenborg. 25 mei 2010.

Vanaf begin jaren 70 wordt in de Groningse woonwijk Lewenborg al gewerkt aan een wijk waar de grenzen tussen natuur en cultuur vervagen en het tijdloze leven de ruimte krijgt. Voor meer informatie: zie de blog van Peter Wouda en Robert Cruiming op deze site: http://www.wijbouweneenwijk.nl/ external link Waar kunnen we ecokathedralen bouwen?

“Kunnen wij dat in de omgeving van Amsterdam?”

Unieke cursus stenen stapelen door Stichting Tijd! 27 maart 2010

Door te weinig aanmeldingen is de cursus die De Stichting Tijd van 4-6 juni had gepland teruggebracht tot 1 boeiende cursusdag op zondag 6 juni. Je krijgt een introductie in de filosofie (Natuur en Cultuur Fusie) en praktijk van het eindeloos in de tijd stapelen van stenen. Echt een unieke kans en ervaring om je steentje bij te dragen aan de eerste Ecokathedraal van Nederland, waartoe kunstenaar Louis G. Le Roy zo’n veertig jaar terug het initiatief heeft genomen.

Kijk voor meer informatie over een volgende kans op: http://www.timefoundation.com…

Zie ook deze video over (het idee achter) de Ecokathedraal in Mildam Friesland, toegelicht door de meester zelf.

“Enzovoorts, enzovoorts!”, deel twee op You Tube!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s