Ecokathedraal stapelen

Het inspirerende werk en denken van Le Roy. 

De wilde tuinen en de ecokathedralen van Louis Le Roy zijn een belangrijke bron van inspiratie voor de tuinontwerpen die ik maak als Groene Geus en vormen een wezenlijk onderdeel van het grid voor Ekosofia. Hierin is het grootste deel van het buitengebied bestemd voor de bouw van ecokathedralen (beplant als voedselbos) en ook in de wijk zelf kunnen de verschillende stapelelementen eindeloos worden toegepast. Bijvoorbeeld voor: het aanleggen van bedden waarop gekweekt kan worden; het creëren van muren waar lijfruit tegen aan kan groeien; kruidenspiralen; kompost- en maaiselbakken; terrasbouw (aan slootkanten); erf afscheidingen tussen tuinen; begrenzing van parkeerplaatsen enzovoorts.

Ik ben in aanraking gekomen met het werk van Le Roy via een vriend (Zagara, zie de links) die me wat kopietjes had gegeven over de ecokathedraal en via de onderstaande korte documentaire die ik niet lang daarna bij Van Gewest tot Gewest op televisie heb gezien:

 

Unieke cursus stenen stapelen door Stichting Tijd

Op zondag 6 juni 2010 heb ik deelgenomen aan een cursus dag over het werk en het denken van Louis G. Le Roy. Stichting Tijd heeft deze cursus mogelijk gemaakt en er een bijzondere, leuke en inspirerende dag van gemaakt voor de kleine groep deelnemers.  Na een uitgebreide rondleiding op de ecokathedraal (in Mildam Friesland) door Peter Brinkman werd mooi duidelijk wat een ongekende hoeveelheid werk hier is verzet! In meer dan dertig jaar zijn ruim 3500 vrachtwagens met vooral bakstenen, tegels en stoepranden gestort die met de hand zijn uitgezocht, verplaatst en gestapeld door Le Roy en sinds jaar en dag ook door een groep “leerling-stapelaars”. De toelichting van Peter gaf meer inzicht in het proces en maakte het nog indrukwekkender om te zien hoe 1 mens een vlak weiland in een paar decennia heeft weten te transformeren in een groene kathedraal, waar tijd en ruimte een andere dimensie krijgen en natuur en cultuur een magische fusie aangaan.

De rondleiding eindigde in het atelier dat Le Roy eigenhandig heeft gebouwd. Kunsthistoricus Huub Mous nam hier het stokje over en heeft ons verteld over de achtergrond van Le Roy, hoe hij gegroeid is in zijn werk en denken,  over zijn boek “Natuur uitschakelen, Natuur inschakelen”, over de eerste wilde tuin dagen van de Ecokathedraal, het project aan de President Kennedylaan in Heerenveen rond 1970 en de Groningse wijk Lewenborg waar hij in die jaren ook bekendheid mee verwierf.

Het was zeer boeiend om te horen hoe filosofen als Henri Bergson, Ilya Prigogine en Gilles Deleuze Le Roy aan het denken hebben gezet en hoe hij vanaf de jaren zestig als een heuse autodidact zijn eigen visie heeft ontwikkeld. Beïnvloed door onder andere de chaostheorie, de tegencultuur van de jaren zestig en de Provo beweging, het situationisme,  en het ecologisch denken van de jaren zeventig wilde Le Roy begin jaren tachtig handen en voeten geven aan zijn denken. Waar Ilya Prigogine zich afvroeg wat de natuur kan doen, wat levende mensen kunnen doen en wat een levend organisme vermag, vroeg Le Roy zich af :

“Wat kan 1 mens doen?”

Breng een bezoek aan de Ecokathedraal en laat je verrassen door hoeveel dat kan zijn! Kijk op ecokathedraal.nl en stichtingtijd.com voor meer info en een routebeschrijving.

Het bouwen begon vanaf 1982, wat naast het stapelen van stenen ook resulteerde in het verder stapelen van gedachten. Enkele van de kernbegrippen waar zijn denken om heen cirkelen zijn: tijd, ontwikkeling, wording, beperkte en natuurlijke ecosystemen, vrije en gebonden energie, creatieve potenties, complexiteit en diversiteit, complexiteit en vrijheid, symbiose en vanzelfsprekend de ecokathedrale structuren.

Le Roy creëerde een nieuwe vorm van planologisch denken door op een unieke wijze samen te werken met tijd, een gelaagde eenheid te maken van flora en fauna, water, infrastructuur en situering van de functies. Voor deze ontwikkelingsgerichte landschapsstrategie -waarbij hij uitgaat van de bestaande netwerken en cultuurhistorische onderleggers  in het landschap, het dorp of de streek- werd Le Roy in de jaren negentig opnieuw gewaardeerd. In zijn eigen woorden:

“Utopisch gezien ben ik van mening dat iedere stad zou moeten ontstaan uit de creatieve potentie van al haar inwoners.”!

Na de lunch hebben we onder leiding van Siebe Homminga (foto onder) en Peter Wouda een toelichting gekregen op de gebruikte technieken in Mildam en elders en hebben we de praktijk van het stenen stapelen ervaren.

Het voelde steengoed om een schatplichtig steentje bij te dragen.

Wanneer je meer wilt weten over de theorie en stapelpraktijk van Le Roy kun je een cursus volgen bij De Stichting Tijd. Je krijgt een introductie in de filosofie (Natuur en Cultuur Fusie) en praktijk van het eindeloos in de tijd stapelen van stenen. Echt een unieke kans en ervaring om jouw steentje mee te stapelen aan de eerste Ecokathedraal van Nederland, waartoe kunstenaar Louis G. Le Roy zo’n veertig jaar terug het initiatief heeft genomen. Vive Le Roy!”

Kijk voor meer informatie over de eerstvolgende cursus, de nieuwsbrief en de boeken van en over Le Roy: https://www.stichtingtijd.nl/

 

Ecokathedrale elementen in Groningse wijk Lewenborg.

Vanaf begin jaren 70 wordt in de Groningse woonwijk Lewenborg al gewerkt aan een wijk waar de grenzen tussen natuur en cultuur vervagen en het tijdloze leven de ruimte krijgt. Voor meer informatie: https://www.leroy-groningen.nl/

 

“Kunnen wij dat in de omgeving van Amsterdam, op 1% van ca. 230 vierkante kilometer?”

 

Green Screen Ekosofia

Natuurlijk hebben we met de projectgroep ook een thema-avond besteed aan het werk van Le Roy. Op 20 januari 2012 heeft Peter Wouda gesproken over de ecokathedraal en hebben we deze korte documentaire gemaakt door Beate Lendt vertoond:

 

Tijd Symposium

Stichting Tijd organiseert ieder jaar op 31 oktober -de geboortedag van Le Roy- het Tijd Symposium, met lezingen en presentaties die op een of andere manier gerelateerd zijn aan het werk van Le Roy. Op de editie van 2014 heb ik op uitnodiging van de toenmalig voorzitter Peter Brinkman een presentatie gegeven over de invloed van Le Roy op mijn tuinwerk en het ontwerp voor Ekosofia. Een berg inspiratie en besmet met de stapelgekte.

Daarom tot slot nog een kleine ode aan een grote groene held:

 

Panta Rhei

“Alles stroomt, is steeds in wording, niets is bestendig”. (woord van Hessi’odus, ca. 700 v.C.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s