Ekosofia

Een terugblik op Ekosofia

Het idee voor Ekosofia is voortgekomen uit het jarenlang dromen over een zelfvoorzienend leven in een zelf ontworpen en gebouwd duurzaam huisje in een zo natuurrijk mogelijke omgeving. Gaandeweg heb ik me verdiept in natuurvoeding, biologische landbouw, organische architectuur, permacultuur en in natuurlijke leefgemeenschappen zoals De Hobbitstee en De Kleine Aarde. Eind jaren negentig heb ik wat eerste schetsen gemaakt voor een cirkelvormig zelfvoorzienend landje, maar in 2005 zag ik hoe ik een atomistisch grondplan (een grid) kon ontwerpen voor de ontwikkeling van een duurzamer gebouwde samenleving. Vervolgens heb ik me een paar jaar vol enthousiasme uitgeleefd op het maken van nieuwe schetsen, tekeningen en een maquette om dit idee uit te werken tot een aanpasbaar model voor organische planologie. Een volgende logische stap was het experimenteren met dit ontwerp op kleine schaal in een biologische moestuin…

 

Klein Ekosofia

Om meer te leren over voedselproductie ben ik in 2006 de tweejarige opleiding biologisch-dynamische landbouw aan de Kraaybeekerhof gaan volgen. In 2007 ben ik bij moestuingroep De Ark in Amsterdam Geuzenveld een stukje grond gaan huren om het geleerde in de praktijk te brengen en daardoor verder te kunnen werken aan het uitkristalliseren van het idee voor een groter Ekosofia. In mijn open lucht naturatorium kon ik gaan experimenteren met rotatieteelt, bronzen gereedschap, de integratie van biologisch-dynamische landbouw en elementen uit de permacultuur. Eind 2008 heb ik dat eerste gewroet in de groene marge gebruikt voor het maken van dit stille verslag in drie delen:

In 2012 werd het tuingebied noodgedwongen verplaatst dus moest ik ook Klein Ekosofia verhuizen, wat veel tijd kostte maar de gelegenheid gaf om een 2.0 versie te ontwerpen met vaste verhoogde bedden van tegels, een kruidenspiraal en als grondplan een lemniscaat:

In 2013 heb ik de structuur van de tuin nog verder verfijnd en wilde ik door begeleidend wieden zaaien en planten een goede gewasdichtheid laten ontstaan, met een door het jaar heen veranderend tuinbeeld en met een wisselend palet aan kleuren, geuren en diverse opbrengsten.

 

 

Projectgroep Ekosofia Amsterdam

Na vier jaar ontwerpen (en hier af en toe een nieuwsbrief over rondsturen) ontstond er in 2008 een eerste kleine groep van mensen die geïnteresseerd waren geraakt in het idee. We zijn een aantal keer bij elkaar gekomen en in mei 2009 is Projectgroep Ekosofia Amsterdam officieel van start gegaan met de presentatie van het concept op De Kraaybeekerhof in Driebergen. In de onderstaande video die toen is gemaakt licht ik een tip van de sluier op. Deel 2 en 3 kan je zien op Ekosofia You Tube.

In het voorjaar van 2010 is de projectgroep lid geworden van The Hub Amsterdam zodat we een flexibele werk- en ontmoetingsplaats hadden voor het organiseren van bijeenkomsten. In een paar jaar tijd hebben we bij elkaar meer dan 60 vernieuwende vergaderingen, world-cafés, open dagen, film- en documentaire avonden, bouwbesprekingen, excursies en kampvuurtjes georganiseerd om samen verder te komen. Een kleine impressie van een van de Green Screens:

In 2010 zagen we in dat de bouw van een hele eko-wijk lange adem vraagt en hebben we ons gericht op het realiseren van een eerste biologische broedplaats in de stad aan de Amstel. Op 1 of enkele hectaren zouden we het grote project dan kunnen uitbroeden en voorbereiden, kunnen experimenteren met biologische zelfbouw woningen enzovoorts. Tegelijkertijd hebben we de mogelijke eko-wijk locaties aan de rand van de stad in kaart gebracht en individueel en samen hebben verkend:

Het project groeide goed en in het voorjaar van 2011 werd Ekosofia in de Hortus van Amsterdam als eerste project ingediend voor de landelijke prijsvraag Duurzame Dinsdag. In dit filmpje van het IVN licht algemeen directeur Jelle de Jong de competitie van Duurzame Dinsdag toe.

Op 6 juni ging de prijsvraag voor het Duurzame Koffertje van start en ook daar mocht ik Ekosofia als eerste indienen, dit keer in het Provinciehuis in Haarlem. Helaas viel het project niet in de prijzen, maar kreeg wel een bijzondere vermelding.

https://www.idealenkompas.nl/overzicht/7/

De projectgroep bestond inmiddels uit enkele tientallen actief betrokkenen, ongeveer 100 aspirant-bewoners en honderden mensen die het project volgde via onder andere de nieuwsbrief, de Buzz en via Twitter. Een aantal van de nieuwsbrieven die we hebben verstuurd zijn nog te vinden deze link: http://docplayer.nl/6300223-Ekosofia-nieuwsbrief-12-september-2012-voorwoord-projectgroep-ekosofia.html. Ze geven een aardig beeld van hoe complex, boeiend, inspirerend en leuk het is om een nieuwe gemeenschap te vormen en een hele wijk met elkaar te bouwen…  Het vraagt een hele lange adem, grote betrokkenheid, een enorme inzet, veel geld en een lokatie… 

Eind 2011 hebben we in The Hub de laatste open dag georganiseerd voor ruim 80 geïnteresseerden:

Klik hier voor de volledige diapresentatie: https://slideplayer.nl/slide/2083273/

In 2012 heeft het project Het Parool gehaald: http://ekosofia.org/PDFs/ekosofia.pdf

Naar aanleiding van dit artikel zijn we door de toenmalig wethouder van Almere uitgenodigd om in Oosterwold te komen bouwen! De eko-wijk leek er te gaan komen… Met de kerngroep hebben we een geslaagd visiedocument geschreven de Bewonersvereniging Elia werd in juni 2013 opgericht. Lees hier meer over op de website van Tom Greuter: http://www.tomgreuter.nl/eliadam/info/. Ondanks alle inspanningen en een uniek proces is het project (nog) niet van de grond gekomen…

 

Stichting Ekosofia

Op 13 oktober 2010 heb ik met een aantal betrokkenen Stichting Ekosofia opgericht. Na de metamorfose van Projectgroep Ekosofia Amsterdam in Elia in 2013 heb ik me niet meer direct/actief ingezet om het project te realiseren. “Sofietje slaapt en droomt verder, vooralsnog…” En ik stapel verder.

Wanneer er nieuw leven in Ekosofia wordt geblazen lees je dat hier op deze blog en op http://www.ekosofia.org.

Natuurlijk ben ik weer in het klein verder gegaan met het uitbroeden van en praktisch experimenteren met onderdelen van dat grote project…

Van oktober 2013 tot mei 2014 heb ik mijn eerste grote stapeltuin gebouwd met bijna 200.000 kilo oude straattegels, zie de pagina Stapelaar van Amsterdam. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s