Ekosofia

Vanaf 2005 werk ik als vormgever aan Ekosofia en op 5 mei 2009 heb ik als Groene Geus dit model voor organische planologie officieel bekend gemaakt. In de onderstaande video licht ik een tip van de sluier op. Geïnteresseerd? Kijk op You Tube Ekosofia TV voor deel 1-3 en meer video’s en lees op http://www.ekosofia.org het hele verhaal.

 

Klein Ekosofia is mijn moestuin aan de rand van de stad, een open lucht naturatorium waarin ik vanaf 2007 experimenteer met rotatieteelt, bronzen gereedschap, de integratie van biologisch-dynamische landbouw en elementen uit de permacultuur en met zand. Eind 2008 heb ik dat eerste gewroet in de groene marge gebruikt voor het maken van dit stille verslag in drie delen:

 

In 2012 werd het tuingebied noodgedwongen verplaatst dus moest ik ook Klein Ekosofia verhuizen, wat veel tijd kostte maar de gelegenheid gaf om een 2.0 versie te ontwerpen met vaste verhoogde bedden van tegels, een heuse kruidenspiraal en als grondplan een lemniscaat:

In 2013 heb ik de structuur van de tuin nog verder verfijnd en laat ik door begeleidend wieden zaaien en planten een goede gewasdichtheid ontstaan, met een door het jaar heen veranderend tuinbeeld en met een wisselend palet aan kleuren, geuren en diverse opbrengsten.

In 2014…

Iedere winter plaats ik hier weer het volgende deel van de serie.

Advertenties

6 gedachten over “Ekosofia

 1. geweldig initiatief!! ik wil de kinderen van het dorp alternatief onderwijs bieden los van methodes en vaste leerplannen…aan de slag met leeflessen en deze handen en voeten geven…
  ma dakini shakti

 2. een mooi concept, wat nog meer studie (mijnerzijds) behoeft.
  een droom dat zeker werkelijkheid kan worden, als alle krachten zich bundelen in de goede richting.

  ik draag graag bij, en zie jullie op 20 juni,

  vr gr
  annalies van eerde

 3. Ik kan nauwelijks wachten totdat Ekosofia een plek krijgt ergens rondom Amsterdam. Ik ben namelijk dol op Amsterdam maar mis een rustige, groene, harmonieuse en leefbare plek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s