Getal van het jaar 2019

Bij DWDD zag ik pas het getal van het jaar besproken worden, met als winnend getal 498, op de tweede plaats 7 en als derde eindigde 90+6. Net als de persoon van het jaar weer niet verrassend of toch want Mozes kriebel straks gaat de festivalgekte de klimaatgekte nog overtreffen! Gelukkig is stikstof het niet geworden na de volslagen absurde discussies over dit magisch element. Een klein lichtpunt vond ik dat de directeur van het Louis Bolk Instituut bij het programma Hofnar kort en later bij Buitenhof met iets meer tijd in ieder geval een tip van de sluier heeft mogen oplichten… Wil je een toegankelijke inleiding tot een inspirerend natuurkundig perspectief dan raad ik je het boek Houden van de Aarde aan, geschreven door Michiel Rietveld. https://www.michielrietveld.nl/boeken/houden-van-de-aarde.

Terug naar mijn lijstje. De volgende top tien heeft op mij de meeste indruk gemaakt, sommige waren in het moment belangrijk en andere zijn onvergetelijk:

  1.  1 De documentaire over de langzaam aan naar buiten komende gevolgen van de 1 kind politiek in China staat met stip op 1 als meest schokkende documentaire die ik ooit heb gezien… https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2019/november/one-child-nation.html
  2.  33 In april was het 33 jaar terug dat de kernramp in Tjernobyl plaatsvond. Zie http://www.chernobylgallery.com/chernobyl-disaster/timeline/. Er is inmiddels een mega nishut over de eerste sarcofaag gebouwd die naar schatting een eeuw bescherming biedt… Verbazingwekkend om te zien, zeker in het licht van de bouw van ongeveer 50 nieuwe centrales wereldwijd. Maar laten we het vooral over CO2 belasting hebben!
  3.  41 De 41 containers die nog steeds op de bodem van de Waddenzee liggen! Was verbijsterd na het zien van de Zembla afleveringen over de ramp op het Wad over de belachelijk lage boetes voor het bedrijf. En enorm hoopvol over de inzet van de bewoners en de hulp van vrijwilligers!
  4.  64 Voor de 64 hexagrammen van de I Tjing die door Gerben Hellinga opnieuw zijn geïnterpreteerd en toegelicht in zijn boek De I Tjing van Nu. Een aanrader om nog weer een heel ander perspectief op de c.q. onze natuur en het fenomeen tijd te krijgen: https://www.gerbenhellinga.com/index.php/i-tjing/.
  5.  >100 Als ik het goed heb werd dit getal genoemd in een programma van Zembla over het ontbossen van de Amazone voor sojateelt. Meer dan 100 activisten en inheemse leiders zijn vermoord in de strijd voor het behoud van natuur en cultuur.
  6.  8333 In militaire vergadering 8333 werd artikel 59f aangenomen dat stelt dat met name Aung San Suu Kyi -de vrouw die eerst 20 jaar in haar huis is opgesloten en uiteindelijk de eerste verkiezingen wint- nooit tot premier mag worden verkozen van de jonge democratuur… Gezien bij VPRO 2 doc “On the Inside of a Military Dictatorship”: https://www.npostart.nl/2doc/10-12-2019/VPWON_1264846
  7.  50.000-60.000 Een van buitengewoon boeiende verhalen in de documentaire One Child Nation over een van de vrouwen die ten tijde van de politiek naar schatting tussen de vijftig en zestigduizend abortussen heeft gepleegd, soms tot in de achtste maand. Indrukwekkend om te zien hoe zij nu haar leven leidt.
  8.  120.000 Tenminste vier keer heeft de kunstenaar het idee weten te verkopen van een op een muur geplakte banaan… Wat een LUL verhaal! Ben niet tegen conceptuele kunst, maar dit is te goedkoop! Doe mij maar Leaning in the Wind een tweede documentaire over het werk van Andy Goldsworthy! Onbetaalbaar: https://www.youtube.com/watch?v=4RRpTFOMS88. Gezien in het Eye en op NPO.
  9. 800.000 De aflevering Het Gouden Kalf van Zembla gaat over de gevolgen van het importeren en vetmesten van 800.000 kalveren per jaar. Moest terug denken aan een demonstratie in de jaren negentig voor het ministerie van Landbouw waar met misschien 100 mensen tegen het vervoeren van kalveren werd geprotesteerd… “Kalfje vrij in de wei!”
  10.  280.000.000 Dit was het eerste bedrag dat ik hoorde als kostenplaatje voor de Green Deal. TWEEHONDERD EN ZESTIG MILJARD is ook genoemd en het zal nog wel meer worden… Hier wil ik als groene geus (verarmde milieuactivist buiten dienst) -niet graag- binnenkort nog een aantal woorden aan besteden.

Wanneer je de getallen van 2019 optelt tot uiteindelijk 1 getal kom je op 3 uit, wat in de I Tjing het hexagram Tun of Spruiten is en daar lees ik wel een wijze raad voor alle Green Dealers: “We kunnen hier ontwarren en ordenen, maar we moeten vooral niet toegeven aan de aandrang om te vroeg van start te gaan; houd afstand, wie hier geen geduld heeft zal het slecht vergaan.”

Ik ga morgen weer green deals aan de kassa sluiten.

Heb een goed uiteinde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s