P.S. Post Sintum

Vanmiddag en vorige week zaterdag is ook in Nieuw York het feestje van de Goede Sint gevierd (op steenworp afstand van Broadway), zo te zien zonder zwarte piet maar met een assistente in kleding uit de dagen van Nieuw Amsterdam en op een bruin paard:  https://www.nycgovparks.org/events/2018/12/08/celebrate-saint-nicholas. In mijn post over groene piet van 5 december 2014 vroeg ik me af of er niet eens een goede documentaire zou kunnen worden gemaakt over de oorsprong van het traditionele kinder- en verkleedpartijtje…

Op sinterklaasavond ben ik weer eens gaan zoeken op internet en tot mijn verrassing kwam ik de de trailer tegen van de film “Wild Geraas” (https://www.wildgeraasdefilm.nl/) en deze toelichting van maker Arnold-Jan Scheer.

Hij is bekend vanwege het fantastische programma Paradijsvogels en blijkt al decennia mid-winter rituelen in Europa te onderzoeken. Dat moet toch wel een boeiende informatieve film zijn, maar blijkt door de publieke omroep te zijn geweigerd. De kwaliteit zou niet goed genoeg zijn en de inhoud te veel emotie teweeg kunnen brengen… En nuancering en neutralisering van de polarisatie?! Opmerkelijk maar goed zodra mijn loon binnen is ga ik de film bestellen, ben benieuwd.

In die post over groene piet deed ik al een voorzetje voor het afscheid nemen van zwarte piet en een metamorfose van het kinderfeest met behoud van een intocht, het verkleden, gedichten schrijven, surprises maken, elkaar dollen, laten lachen en een speels avondje samen aan het begin van de donkerste dagen van het jaar. Is de tijd in 2020 rijp voor een vernieuwd verhaal, een verbindende traditie?! Alles is toch voortdurend aan verandering onderhevig? Ik zie Sinterklaas en zijn pieten wel transformeren van een rode in een zilveren of koperen klaas met in zijn gevolg 13 groene duivelpieten en nog eens 77 karakters… Misschien wel eerst even voorleggen aan de nieuwe groene paus en natuurlijk op tijd een vergunning aanvragen bij onze groene burgemeester voor een pilot in Porta Sancta Mokum met aankomst bij de Basiliek.

012

Als kind herinner ik me maar een keer dat zwarte piet me te angstaanjagend was. Toen ik in de Natuurwinkel voor de tweede keer (2003) ekopiet heb gespeeld was het ook voor dit ventje te overweldigend. Nog enger voor de kinderen bleek het te zijn om in de winkel rond Pasen (2004) ineens deze Donnie Darko haas aan te treffen….

014

Het hertenpak voor Kerst (ook 2004) had een lagere trauma impact:

013

Nadat ik de foto’s heb opgedoken uit de oude doos kreeg ik wel weer zin in een verkleedactie om mijn groene gedrevenheid op een ludieke manier uit te leven en collega’s klanten en hier lezers even te laten lachen. Maar eerst nog even een zonnedans  in de hoop dat het morgen weer tuinweer is. If not dan post ik morgen nog even mijn getal van het jaar lijstje!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s