Persoon, groep of idee van het jaar 2019…

Al in 1988 werd de Bedreigde Aarde gekozen tot “planeet van het jaar”… Wat mij betreft was dit jaar de Bedreigde Maan de beste keuze geweest, want terwijl steeds meer mensen zich eindelijk bewust worden van de verkrachting van de planeet, gaan sommige groepen en personen maniakaal door met (mijnbouw)plannen om ook de maan commercieel uit te wonen! Of anders Mars gezien de absurde ideeën en investeringen om er fysiek te geraken en vanwege het symbool staan voor de oorlog tegen de natuur. Vooral voor de “generatie fix” is het belangrijk dat Greta Thunberg persoon van het jaar is geworden. Van het lijstje van vijf zou ik hebben gekozen voor het thema demonstraties of de groep ‘demonstranten’. In 2011 is de titel al eens naar ‘de demonstrant’ gegaan, toen vertegenwoordigd door met name de Occupy beweging en de Arabische lente. Maar was 2019 niet -opnieuw- HET jaar van de demonstraties?

Tot 1999 koos Time Magazine de Man van het jaar. Hoogst opmerkelijke keuzes uit het verleden zijn Persoonlijkheden als Hitler, Stalin, Paus Johannes Paulus 2, Poetin, George W. Bush en Mark Zuckerberg. Veel presidenten zijn zelfs twee keer op het voetstuk geplaatst -Roosenvelt drie keer- dus ook niet erg origineel. Cowboy van het jaar Trump past daar goed bij maar gelukkig is hij niet opnieuw verkozen zoals in 2016. Wanneer de klokkenluider die Trump’s afzettingsprocedure zou inluiden of Nancy Pelosi had gewonnen was dat een zwaktebod geweest in vergelijking met de mensen die al in 2002 persoon van het jaar zijn geworden door het aan het licht brengen van de wanpraktijken bij Enron en WorldCom. Bovendien had er sindsdien dan ook wel gekozen kunnen worden voor de journalisten achter de Panama papers of bijvoorbeeld een persoon als Edward Snowden…

Maar goed er is ook al eens gekozen voor ‘de barmhartige samaritaan’ met two-leggeds persona als Bill en Melinda Gates en Bono als boegbeelden… Meer dan een reden om weinig waarde te hechten aan die verkiezing, het lijkt meer te gaan om masker van het jaar. Deze keuze vond ik wel lachen: in 1982 werd de personal computer tot machine van het jaar gekozen. HAL van IBM?! Inmiddels een halve eeuw na 2001 A Space Odyssey zeggen sommige mensen dat A.I. niet meer is te stoppen… Dat was ook een passend thema voor op het lijstje geweest, net als het fenomeen Dark Web…

Wanneer je de lijst op Wikipedia terugleest is het zoeken naar echt boeiende of inspirerende persoonlijkheden, groepen of ideeën. Gandhi was in 1930 persoon van het jaar en Martin Luther King in 1963. De eerste vrouw was Wallis Simpson in 1936, eerst maîtresse en later vrouw van de afgetreden Britse Koning Eduard de achtste, interessant gespeeld in seizoen 1 van The Crown. Pas in 1975 werd de Amerikaanse feministische beweging gekozen.

En nu een hoog sensitief meisje van zestien jaar dat zich heeft uitgesproken namens een grote -en hopelijk groeiende- groep jongeren die wakker is geschrokken en terecht tegen vorige generaties c.q. politici zegt: “Wij moeten jullie rotzooi opruimen!” Het is geen toeval, tegelijk wens ik dat ze in 2020 weer vrij verder mag leven als kind! Voor mijn gevoel hadden haar ouders haar beter moeten beschermen tegen alle prikkels. De journalisten hadden dat gekund door bijvoorbeeld te kiezen voor een van de volgende vijf bijzondere vrouwen:

  1. Temple Grandin
  2. Jane Goodall
  3. Arundhati Roy
  4. Naomi Klein
  5. Zuzana Caputova

Zou in 2020 toevallig klimaatpaus Frans Timmermans man van het jaar worden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s