Open Stapeltuin Dag Ekosofia 29-6 in De Tuinen van West

Op zondag 29 juni van 15.00u tot circa 20.00u verwelkomen Ekosofia en Elia u graag op een Open Tuin Dag op moestuinterrein De Ark, met rondleidingen om 15.30u, 16.30u en 17.30u en ter afsluiting een netwerkvuurtje. Tijdens de rondleidingen zal stapelaar Patrick van Uffelen met name ingaan op de mogelijkheden van het toepassen van stapelelementen in een ekowijk. Kom kennis maken met deze unieke stapeltuin van Amsterdam en met de mensen die zich samen sterk maken voor een ekowijk in de omgeving van de stad, waar ook gewerkt zal worden met stapelelementen. Kijk voor contact en meer informatie c.q. lees het visiedocument online op http://www.eliadam.nl.

Image

Aan de rand van Amsterdam experimenteer ik vanaf 2007 in mijn moestuin -Klein Ekosofia- op postzegelformaat (150m2) met de integratie van biologisch-dynamische landbouw, permacultuur en het hergebruik van afgeschreven stenen. Door de herinrichting van De Tuinen van West is ons moestuingebied in 2012 verplaatst en kon ik helaas en gelukkig mijn eigen “naturatorium” opnieuw aanleggen. Ruim duizend stenen en tegels was voor sommige tuinders toch wel erg veel, wat vragen opriep en resulteerde in een stenenregel. Uiteindelijk waren de reacties overwegend positief toen men de tuin zag volgroeien en werd er hier en daar ook met steen gewerkt. In 2013 werd het waterpeil in de polder verhoogd wat leidde tot het onderlopen van de meeste tuinen en tot het razendsnel dichtgroeien van de sloot…

Op een bijeenkomst van de moestuingroep in september 2013 heb ik voorgesteld de oeverrand van de sloot tussen de tuinen dier- en plantvriendelijk te verduurzamen door gebruik te maken van oude straattegels. Ik kreeg groen licht om op een paar honderd vierkante meter braakliggende randen stapelelementen te bouwen. In oktober is de eerste vracht gestort en verwerkt, in februari 2014 is de tiende lading gebracht door bouwbedrijf Afezo en eind mei was het stapelen van circa 100.000 kilo steen voltooid. Inmiddels is de natuur bezig met het inpakken van de bouwsels en hoeven we de komende paar jaar alleen maar te zaaien, planten en begeleidend wieden zodat er voldoende gewasdichtheid kan ontstaan. Het proces gaat om het creëren van een bij- vlinder- en insectvriendelijke en onderhoudsarme gemeenschappelijke tuin geïnspireerd op het ecokathedrale werk van Louis Le Roy. De eerste fase van het aanleggen heb ik voor Ekosofia You Tube vastgelegd in het volgende fotofilmpje:

Binnenkort volgt deel 2, aangekondigd via: https://twitter.com/Ekosofia

Biologische tuingroep De Ark is gelegen aan de Nico Broekhuysenweg 7 in De Tuinen van West, tussen de Osdorperweg en de Haarlemmerweg, vlakbij het Bijenpark en het Rijk van de Keizer. De Ark is makkelijk per fiets te bereiken, per openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid. Er is geen open keuken dus –indien gewenst- zelf iets te drinken en te eten meenemen. De toegang is vrij, waardering achteraf voor Ekosofia is welkom.

Image

Graag tot zondag 29 juni op De Ark. Groene groet, Patrick.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s