Nobele stilte

Beste lezer,

ik wil je hierbij graag het allerbeste voor dit nieuwe jaar wensen, maar vooral gezondheid voor you and yours. Tegelijk gebruik ik deze jaarwisseling om weer een teken van leven te geven.

Het afgelopen jaar ben ik bewust een jaar zogezegd van de radar verdwenen, maar vanaf de komende lente ga ik na deze semi-sabbatical de groene draad weer oppakken. Ik noem het semi omdat ik gewoon drie dagen per week in de Ekoplaza ben blijven werken en vanaf maart ook op de biologische markt ben gaan werken voor Versman. En daarnaast toch ook niet stil heb gezeten. Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in mijn activiteiten als groene geus of in ekosofia geef ik hier graag een iets uitgebreidere toelichting over de beweging naar binnen, het waarom en hoe nu verder.

Eind 2011 begon ik uitgeput te raken van drie jaar alles geven voor ekosofia en eerlijk gezegd ook van 20 jaar constructief groen activisme, wat me ernstig duidelijk werd toen ik in januari 2012 door een longontsteking werd gevloerd. Het dagelijks stomen werd als een kamille orakel dat me een nieuwe kijk gaf op mijn (groene) pad en ik realiseerde me toen al dat ik het eigenlijk niet meer kon opbrengen om met slechts drie betaalde werkdagen zeven dagen per week de kar van mijn project te trekken. En bovendien dat het voor het manifestatieproces van ekosofia beter zou zijn als ik me er van zou gaan terugtrekken. In 2012 hebben we uiteindelijk met de kerngroep van vier die was ontstaan een indrukwekkend visiedocument geschreven over een Ekosofia ekowijk en dat maakte dat ik in het vroege voorjaar van 2013 het stokje heb over kunnen dragen aan de kerngroep. Projectgroep Ekosofia Amsterdam is daarmee opgeheven en in juni omgezet in Vereniging Ecologisch Leefinitiatief Amsterdam. Mensen met interesse in het plan voor een ekowijk in de buurt van Mokum kunnen de voortgang van dit project volgen via deze onafhankelijke website: http://eliadam.nl/. De website van ekosofia moet nodig worden vernieuwd en daarna kan stichting ekosofia zich richten op een eerste proeftuin in de directe omgeving van Amsterdam.

Het afgelopen jaar heb ik in de eerste plaats gebruikt om weer nieuwe energie op te doen, mijn enthousiasme te hervinden, financieel weer wat beweegruimte te krijgen en bovenal om te zien hoe ik nu verder wil. Tijdens een kuurweek in De Schouw heb ik (her)ontdekt dat het in nobele stilte maken van “mooie dingen” me de meeste voeding en voldoening geeft In 2013 heb ik het ontwerp van mijn tuin (Klein Ekosofia) wat verbeterd en al weer het een en ander geoogst.

IMG_5328IMG_5679

In de zomer kon ik losgaan in de in 2012 aangelegde zandbak met drie kuub professioneel sculptuurzand als medium. Van mijn semi-professionele geknutsel heb ik een fotofilmpje gemaakt om een indruk te geven van het proces, zie hier:

Binnenkort plaats ik een video met terugblikken op het tuinproces van 2013, maar de terugblik op het aanleggen van Klein Ekosofia 2 in 2012 is al wel te zien:

Tenslotte heb ik de afgelopen herfst ook nog een eerbetoon gemaakt aan het werk van Louis Le Roy die met zijn ecokathedrale filosofie en praktijk een belangrijke bron van inspiratie is voor Ekosofia en mijn activiteiten als groene geus. Wanneer deze plaatjes je al aanspreken ga dan naar Heerenveen en Mildam om het te ervaren.

De laatste drie maanden van 2013 heb ik een begin kunnen maken met stapelen van stenen op braakliggende randjes en rondom de middensloot van het moestuinterrein waar ik ook tuinier. Inmiddels vijf vrachtwagens verder begint er een netwerkje van stapelelementen te ontstaan en ik kijk uit naar de volgende berg bouwmateriaal. Deze of volgende maand volgt er een fotofilmpje van het proces tot nu toe, maar hier alvast een tip van de sluier.

IMG_6599nieuwjaarswens 2014

 

Kortom ik ben nog steeds een bezige bij, maar net als voordat ik met Ekosofia de boer ben opgegaan weer solitair, in een kleine netwerkcirkel en in zo veel mogelijk vrijheid en (kompjoetr)stilte. Voorop staat nu de Tijd om objecten/projecten in groen, zand en steen te maken en natuurlijk blijf ik -ondanks mijn slechte bereikbaarheid- open staan voor ont-moetingen… Wanneer het droog is kan je me op donderdag en zondag meestal vinden in de Tuinen van West aan de Nico Broekhuysenweg 7 en ben je meer dan welkom een steentje bij te dragen.

Alle goeds en fijne tijd en ruimte.

Hartelijke groet,

De Groene Geus.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s